Ekonomi

İngiliz şirket bp’ye göre Rusya-Ukrayna savaşı temiz enerji dönüşümünü hızlandıracak

İngiliz şirketi bp, Rusya-Ukrayna savaşının küresel güç sistemi üzerinde uzun vadeli etkileri olacağını ve saf güç dönüşümünü hızlandıracağını öngörüyor.

bp’nin Power Outlook 2023 raporuna göre, hükümetlerin iklim taahhütlerine rağmen karbon emisyonları artmaya devam ediyor ve karbon emisyonlarında gerekli azalmayı geciktirmek daha büyük ekonomik ve toplumsal maliyetler getiriyor.

Ekonomilerin karbon nötr hale gelmesi için, hükümetlerin saf enerji yatırımlarına yönelik onay ve onay süreçlerini hızlandırmak için daha fazla kaldıraç sağlaması gerekiyor.

Küresel güç kaynaklarındaki kısıtlamalar ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı güç kısıtlamaları güç güvenliği, sürdürülebilirlik ve karşılanabilirlik değerini artırırken, savaşın küresel güç sistemi üzerinde uzun vadeli etkilerinin olduğu belirtiliyor.

Savaşla birlikte daha da kritik hale gelen enerji güvenliğini sağlamak için yenilenebilir ve fosil olmayan yakıtların değerinin artacağı ve bu sürecin saf enerji dönüşümünü hızlandıracağı öngörülmektedir.

Fosil yakıtların payının düşmesi ve yenilenebilir enerji ve elektrifikasyonun payının artmasıyla birlikte küresel enerji talebi yapısının değişmesi bekleniyor. Bu bağlamda, ulaşımdaki dönüşüm nedeniyle küresel petrol talebinin azalacağı ancak petrolün önümüzdeki 15-20 yıl boyunca küresel enerji sisteminde önemli bir rol oynayacağı öngörülmektedir.

bp Başekonomisti Spencer Dale, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, son yıllarda küresel güç politikalarının ve tartışmalarının elektrik sisteminin karbondan arındırılması ve sıfır emisyona ulaşması üzerinde odaklandığını belirtti. “Rusya-Ukrayna savaşının bir sonucu olarak enerji güvenliğinin artan önemi, temiz enerji geçişini hızlandırma potansiyeline sahip çünkü ülkeler yerli yenilenebilir ve fosil olmayan yakıt üretimlerini artırmanın yollarını arıyorlar.” sözlerini kullandı.

Öte yandan Dale, savaş sırasında yaşanan gelişmelerin, elektrik arzındaki en ufak bir kesintinin bile büyük ekonomik ve sosyal maliyetleri olduğunu gösterdiğini kaydederek, hidrokarbon kaynaklarından uzaklaşmanın da sistematik olması gerektiğini savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu