Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul için deprem yasası geliyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan ile CNN Türk’teki soruları yanıtlıyor.
Özhaseki’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Arazimizin yüzde 66’sı birinci ve ikinci deprem bölgesi. Böyle bir ülkede mutlaka değerli adımlar atmanıza ihtiyacımız var. 99 Gölcük depremi bizim için milattır. O depremden önce inşaat daha kolaydı. Daha sonra değiştirildi. Bu malzemelerden yapılan hiçbir yapının yıkılamayacağını söyleyebiliriz. Bir yasa daha çıkarıldı. Binalarda 5 yılda bir kolon kesme olup olmadığı kontrol edilecek.
İSTANBUL İÇİN SHAKE HUKUKU
11 yılda 800 bin konutu dönüştürdük ama bu yetmez. Bir takım eksiklikler var, bunları aşmak ve çalışmaları hızlandırmak istiyoruz. Maddedeki mevzuatı uyguladığımızda sorunlar çıkabilmektedir. Davalar açılıyor. Bazı ideolojik arkadaşlar işi öyle bir yere götürüyor ki, binlerce insan süslü sözlerle hak kazanıyor. Fikirtepe’de düzlük alanlar tarla görünümündeyken, çalışmalara başlanamadı. 2,3 müteahhit mesela bir vatandaşla aynı arsa üzerinde anlaştı. Şimdi bu işi hızlandırmak için kanunla işi biraz daha kolaylaştıran kötü niyetli kişilerin önüne geçmemiz gerekiyor. 1939’larda Erzincan’da başlayan deprem kırılması Adapazarı’na kadar ulaştı. Öğretmenler her zaman sürenin dolduğunu söylerler. Bu süre zarfında zarar görmemek için hızlı davranmaya çalışıyoruz.
4 strateji hazırladık. Biri bu süreci hızlandırmak. 39 belediye başkanını aradım bakanlığımıza davet ettim. İşimizi anlatmak, onları dinlemek. Ana duvar yasa için 15 gün içinde çekilecek. Kabinede sunacağım. Montaj mevcutsa, bu öğeleri orada sunacağız veya inanılmaz diyerek sunacağız. Rezervasyon yaptırmamız gerekiyor. Yerinde dönüştürebiliriz ama bir daha asla yapmayacağız, yasaklayacağımız yerler var. O vatandaşlara da yer vermemiz lazım. Rezerv alanlarında onlara da yer vermemiz gerekiyor. Şimdi birkaç alan belirledik. 350 bin konutluk bir alan. Vatandaşlara eski evlerini terk edip buraya gelmelerini söylediğimizde koşarak geleceklerini düşünüyoruz. Alt yapıyı oluşturacağız.
Çok sıkışık yerler var. Orada sosyal alanlar ve yeşil alanlar yapmak için belediye ile çalışmak istiyoruz. Örneğin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık ocağına çok talep olduğunu söylüyor. Ama ona bile yer yok. O yüzden boşalttığımız o yerleri başka şeyler için kullanmak doğru olmaz. İstanbul hakkında düşündüğümüz üçüncü şey ise yarımızın projeye başlamış olmasıydı. Oradan başvurular alındı. 1 milyon 20 bin civarında başvuru oldu. 21 bin sözleşme sağladı. 200 bin dairenin sahipleri diyor ki siz bu kampanyayı duyurdunuz, bizim binamızı yıkıp yerine yenisini yapacağız. Bu sayede hem kentsel dönüşümü hızlandırmış oluyoruz. Rezerv oluşturuyoruz. Vatandaşı yerinde dönüşümle destekleyerek şu anda 200 bin daireyi dönüştürüyoruz. 4. kanundur.