Adana’da yıkılan binalarda dere çakılı kullanıldı
– Adana’da yıkılan binalarda dere çakılı kullanıldı
Adana’da ağır hasarlı binalarda yıkım işlemleri sürüyor
Hafriyatçı Mustafa Ağıt:
“Binalar dokunduğumuzda toza dönüşüyor”
ADANA – Adana’da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor. İş makinelerinin tek darbesiyle yıkılan binalarda dere çakılının kullanıldığı belirtildi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Adana’da 13 bina yıkıldı, 418 kişi hayatını kaybetti. Yıkılması planlanan binaların tespiti için çalışmalarını sürdüren gruplar, 3 binden fazla binanın orta ve ağır hasarlı olduğunu belirledi.
İtiraz süreçleri devam ederken, ağır hasarlı ve hemen yıkılacak olan binalarda yıkım süreçleri başladı. Depremde ağır hasar gören ve tehlike arz eden binaların kontrollü yıkım ve moloz kaldırma çalışmaları kent genelinde gruplar tarafından yapılıyor. Hızlı yıkımlar sırasında çevrede de yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Öte yandan merkez Çukurova ilçesinde ağır hasarlı binalarda yıkım işlemleri devam ederken, iş makinelerinin tek darbesiyle yıkılan binalarda dere çakılı kullanıldığı ortaya çıktı.
“Bütün önlemleri aldık”
Yıkım çalışmalarını yürüten şirketin sahibi Mustafa Ağıt, Adana Valiliği tarafından askıya alınan 30’a yakın binanın yıkıldığını, 40 binada yıkım sürecinin devam ettiğini söyledi. Ağıt, “Sahada olmak için gerekli tüm önlemleri aldık. Binanın tepesinden başlayarak yıkımı gerçekleştiriyoruz. Buna göre hangi makineleri kullanmamız gerektiğine bakıyoruz. Tüm çalışmalarımızı yapıp sahaya giriyoruz. 40’a yakın binada yıkım süreci devam ediyor.”
“Hasarlı binalar yıkılıyor”
Yıkılan birçok binada dere çakılı kullanıldığına işaret eden Ağıt, “20-25 yıl önce yapılan binalar bizim dokunuşumuzla toz oluyor. Bunun sebebi de birçok inşaatta dere çakılı kullanılmış olması. Bunlar geçmişte Mardin betonlama yöntemine göre yapılmış yapılar. Ancak yeni yönetmelikte bu yasak.”
Öte yandan yıkılan binalardan çıkarılan molozların da geri kazanılacağı, vatandaşların mağdur olmaması için tüm güvenlik önlemlerinin alındığı, yıkım alanlarında sulama çalışmalarının sürekli olarak devam ettiği öğrenildi.